09 nov. 2017

Experiența ERASMUS, emoție și multă muzică pentru tinerii SMART

Categorie: SMART 4 YOUTH

În perioada 21-27 octombrie 2017, 5 tineri români îndrăgostiți de muzică au participat din partea Asociației de tineret SMART 4 YOU la un schimb de tineri în La Vancelle, lângă Strasbourg, Franța în cadrul proiectului finanțat din programul Erasmus Plus – European Cultures, the song as a meeting point (Număr de identificare: 2017-2-FR02-KA105-013228).

La activitățile proiectului au participat 35 de tineri din Franța, România, Bulgaria, Italia, Macedonia, Grecia și Portugalia. Activitățile au constat în jocuri de echipă, repetiții muzicale, dezbateri pe teme de interes pentru tineri.

Fiecare echipă și-a prezentat un cântec reprezentativ pentru țara sa. Cântecul ales de tinerii noștri, care a făcut să danseze tot grupul de participanți a fost Mărine, la nunta ta, al maestrului Liviu Vasilică. Acest cântec, alături de cele propuse de celelate echipe, a fost studiat și interpretat de tot grupul și apoi înregistrat în studio.

De asemenea, tinerii participanți în mobilitate s-au bucurat și de o vizită la Parlamentul European la Strasbourg, unde au primit informații despre modul cum funcționează instituția europeană.

Aceștia au încântat auzul și privirile unor persoane în vârstă de la un azil de bâtrăni în apropiere de La Vancelle.

Experiența a fost unică și emoționantă pentru ei.

Iată mai jos mărturiile tinerilor SMART în legătură cu acestă experiență:

Pentru mine, a fost experiență din care am învătat foarte multe despre alte culturi, reușind să sparg anumite bariere care existau datorită stereotipurilor. M-am simțit foarte bine cântând și învătându-i pe ceilalți cântecul nostru, și cred ca energia care s-a creat între noi datorită muzicii ne-a ajutat să comunicăm mai bine (Iulia, 18 ani)

Se pot povesti foarte multe lucruri frumoase despre experiența Youth Exchange la care am luat parte. Însă, cel mai important lucru este acela ca echipa noastră s-a prezentat ireprosabil și responsabil la toate activitățile. Mai frumos de atât, la azilul de bătrâni pe care l-am vizitat, ritmurile românești au bucurat inimile bunicilor și bunicuțelor care ne priveau. (Constantin, 23 ani)

A fost o oportunitate faină de a cunoaște tineri cu background-uri culturale diferite și de a afla mai multe despre țările din care ei provin. A fost totodată, un prilej de a ieși din zona de confort în ceea ce privește partea cu cântatul. După această experiență, simt ca am câștigat câțiva prieteni noi si am învățat câte ceva despre naționalități despre care nu știam foarte mult. (Simona, 27 ani)

Este un proiect reușit pentru că, în opinia mea, muzica a fost elementul cheie care ne-a sensibilizat și unit, deopotrivă, oferindu-ne posibilitatea de a ne apropia și cunoaște, iar în final de a lega prietenii. Activitătile proiectului m-au ajutat sa depășesc unele limite în comunicare, având contextul potrivit de a-mi exersa competențele lingvistice. (Bianca, 27 ani).